Saimaa Geopark – melontaretki Karhusaaren geokohteeseen

*Kaupallinen yhteistyö Visit Lappeenrannan kanssa

Saimaata kutsutaan usein itäisen Suomen aarteeksi – eikä suotta. Saimaan alueelta löytyy lukuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä.

Geoparkit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan merkittävästi. Niiden tavoitteena on alueiden kestävä kehittäminen ja geologisen perinnön tuntemuksen lisääminen. Saimaa Geopark tarjoaa vierailijoille mielenkiintoisia ja merkittäviä geologisia kohteita ympäri Saimaata. Geokohteisiin pääsee tutustumaan vaellusreittien varrella, melontaretkillä sekä myös Saimaan alueen kaupungeissa, kuten Lappeenrannassa.

Melomalla geokohteisiin – kajakkien vuokraus Lappeenrannassa

Melontareissu Saimaan kauniissa saaristossa on ikimuistoinen kokemus ja samalla myös mainio tapa tutustua alueen geokohteisiin. Kanoottien ja kajakkien vuokraus onnistuu kätevästi Lappeenrannan Hiekkalinnan yhteydessä toimivalta DrakkarSportilta. Samasta pisteestä voi vuokrata myös SUP-lautoja, soutuveneitä, sähköretkipyöriä sekä maastopyöriä. Vuokrauspisteen asiantunteva henkilökunta antaa ohjeita ja hyviä vinkkejä melontaretkelle. Pisteestä voi tarvittaessa pyytää myös kartan navigoinnin avuksi.

Kayak and canoe renting in Lappeenranta

Renting a kayak in Lappeenranta
Discover Saimaa Geoparks by canoe

Melontareitit eivät Saimaalla lopu kesken ja reittien pituudet sekä vaikeustasot vaihtelevat laidasta laitaan. Kanootteja ja kajakkeja voi vuokrata muutamiksi tunneiksi lähellä oleville vesistöille tai jopa viikoksi pidempiä melontareissuja varten. Yön yli kestävillä melontaretkillä voi yöpyä kätevästi Saimaan rannoilla sijaitsevilla lukuisilla laavuilla.

Saimaa geoparks by canoe
Karhusaari by kayak

Melontaretki Karhusaaren geokohteeseen

Lappeenrannan seutu tarjoaa monipuolisesti erilaisia geokohteita ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä. Yksi niistä on Lappeenrannan edustalla sijaitseva Karhusaari. Kesäaikaan Karhusaareen pääsee helposti veneellä tai melomalla ja talvella jäätilanteen salliessa myös hiihtäen tai luistellen. 

Kayaking to geosites in Saimaa

Karhusaari sijaitsee noin kilometrin päässä Lappeenrannan satamasta. Ennen saareen rantautumista, Karhusaari kannattaa kiertää melomalla ja samalla tutustua saaren kauniisiin rantakallioihin myös vedestä käsin.

Karhusaari rock
Kayaking to Karhusaari in Lappeenranta
Karhusaari Geopark

Karhusaari on geokohteena mielenkiintoinen, sillä sen jäätikön hiomista kallioista löytyy paljon erikoisia merkkejä jääkauden ajalta. Kalliot koostuvat kiillegneissistä ja graniitin osista. 

Karhusaaressa toimi 1940 ja 1950-luvulla myös suosittu tanssipaviljonki, jonne ihmiset saapuivat tansseihin Lappeenrannasta. Paviljonki tuhoutui 1970-luvun lopulla tulipalossa.  

Karhusaareen on helppo rantautua laiturin kautta ja saaren laavu tarjoaa erinomaisen eväspaikan tulipaikkoineen.

Barbecue at Karhusaari
Barbecue at Karhusaari

Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium

Geokohteiden lisäksi Lappeenrannassa kannattaa tutustua Saimaariumiin, mikä sijaitsee kivenheiton päässä Lappeenrannan Hiekkalinnasta. Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin tavoitteena on lisätä tietoisuutta ympäristön elinkelpoisuuden säilyttämisestä ja uhanalaisten lajien suojelemisesta. Näyttelyssä pääsee tutustumaan mm. uhanalaisen saimaannorpan pelastustarinaan sekä vesieliöiden mikroskooppisiin ihmeisiin. Näyttelyn virtuaalilaseilla pääset liitelemään Saimaan kauniin saariston yllä.

Saimaarium Nature and Science Centre
Saimaarium Lappeenranta
Museum shop Saimaarium Lappeenranta

Näyttelyn yhteydessä toimii myös pieni putiikki, mistä löytyy mm. Saimaa-aiheisia kirjoja ja kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja tuotteita.

Lue lisää Saimaariumista ja Lappeenrannan muista nähtävyyksistä.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s