Särkitunturi – Lapin kaunein tunturi

Monesti yhdeksi Suomen kauneimmaksi tunturiksi tituleerattu Särkitunturi on kaikkea sitä, mitä täydellinen kansallismaisema voi pitää sisällään. Särkitunturin erikoisimpana yksityiskohtana voi pitää sen huipulla olevia lampia ja niiden takaa avautuvia tunturimaisemia kaikkiin ilmansuuntaan.

Muonion kunnassa sijaitseva Särkitunturi houkuttelee retkeilijöitä erityisesti Ylläkseltä, mistä ajomatkaa Särkitunturin reitin lähtöpaikalle kertyy reilut 40 kilometriä. Muonion keskustasta matkaa lähtöpaikalle kertyy noin 15 kilometriä.

Särkitunturin lähtöpaikka ja parkkipaikka

Särkitunturin lähtöpaikka ja parkkipaikka
Maisemia kannattaa jäädä ihastelemaan jo parkkipaikalta käsin

Särkitunturin reitin lähtöpaikka sijaitsee osoitteessa Rovaniementie 1514. Suurehko parkkipaikka tarjoaa autopaikan muutamalle kymmenelle autolle.

Vaikka saavuimme Särkitunturille kauneimman ruskan aikaan ja oletimme paikalla olevan ruuhkaa, parkkipaikalla oli hyvin tilaa.

Reitin alkuun pääset kun suuntaat parkkipaikalta Rovaniementien yli Särkitunturin polun lähtöpaikkaan.

Särkitunturin reitti

Särkitunturin reitti on pääpiirteittäin helppo ja tunturin huippu helposti saavutettavissa. Korkeutta Särkitunturilla on 492 metriä merenpinnasta ja reitillä nousua kertyy yhteensä vain noin 200 metriä.

Särkitunturin huipulle on matkaa vajaat neljä kilometriä ja reitti palaa takaisin lähtöpisteeseen samaa polkua. Lähes puolet reitistä on helppokulkuista soratietä. Reitin puolessa välissä sijaitseva Särkivaaran laavu tarjoaa oivan taukopaikan retkeilijöille . Laavulta löytyvät grillauspaikka, WC:t sekä pieni lampi laiturineen.

Ruska Särkitunturilla
Särkitunturin helppo vaellusreitti

Särkitunturi ruska-aikaan

Särkitunturi on retkeilijöiden suosiossa ympäri vuoden, mutta ruska-aika on kiistatta paras aika vierailla tunturilla. Saavuimme Särkitunturille täydelliseen aikaan, sillä niin kuin kuvista näkyy, ruskan värit olivat kauneimmillaan.

Lämpötila oli myös syyskuussa suotuisa, vaikka yöllä lämpötilat laskivat lähes nollan tuntumaan. Mikäli suunnittelet yöpymistä Särkitunturilla, on hyvä varata lämmintä vaatetta mukaan vuodenajasta riippumatta. Lue alta lisää yöpymisestä Särkitunturilla.

Ruska Särkitunturilla
Lampi Särkitunturin huipulla
Särkitunturin huipulla

Särkitunturilla yöpyminen

Vaikka Särkitunturin reitti taittuu helposti vain muutamassa tunnissa edestakaisin, huipulta avautuvat upeat maisemat saavat monet jäämään tunturiin yöksi. Tunturin päältä löytyy tulipaikka, mutta polttopuut kannattaa huolehtia itse mukaan huipulle.

Telttapaikan löytäminen aiheutti meille haastetta, sillä aina kun laskimme rinkat maahan, huomasimme kauempana aina hiukan paremmat maisemat ja leiripaikan. Lopulta päädyimme alla olevassa kuvassa sijaitsevalle kalliolle, mistä avautui näkymät Särkijärven suuntaan.

Lämpimästä päivästä huolimatta yö oli kylmä. Tosin telttamme ei ollut tuulen suojassa, mikä viilensi lämpötilaa entisestään.

Telttailu Särkitunturilla
Yöpyminen Särkitunturilla
Hyvää huomenta Särkitunturi!

Revontulet Särkitunturilla

Kauniin ruskan lisäksi Lapissa voi jo usein alkusyksystä nähdä hienoja revontulia. Tämä syyskuinen yö Särkitunturilla tarjosi hyvin himmeitä, mutta kauniita revontulia monen tunnin ajan.

Revontulet Särkitunturilla

Lapin kaunein tunturi

Särkitunturi - Suomen kaunein tunturi

Paljon hehkutettu Särkitunturi ylitti kaikki odotuksemme. Nyt sen itse koettuani en ihmettele, että sitä tituleerataan usein Lapin kauneimmaksi tunturiksi.

Näihin maisemiin aiomme palata vielä tulevaisuudessakin. Erityisesti talviaikaan patikointi, hiihtäminen tai kelkkailu Särkitunturilla on ollut mielessä reissumme jälkeen.

Kuulen mielelläni vinkkejä Lapin tuntureista seuraavia reissuja varten! Mitä tuntureita Lapissa kannattaa valloittaa? Suositteletko vierailemaan Särkitunturille talviaikaan? Jaa vinkkisi kommenteissa.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s